När internetoperatören Bahnhof fick veta att hundratusentals svenska surfare kunde bli övervakade på nätet gick man ut med en varning till sina kunder.
Svaret kom direkt: ett hot om stämning.
Maintrac försöker skrämma oss till tystnad, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.
I torsdags (21/11) skickade internetoperatören Bahnhof ut ett nyhetsbrev med en varning: vissa internetanvändare riskerar avlyssning av IP-nummer, där känsliga uppgifter lagras hos tredje part – företaget Maintrac i Linköping.
Bland annat visar IP-numren vem som besöker vilka webbsidor, vem som är vän med vem, vem som skickar mejl till vem, när det sker samt var användarna befinner sig.
Från Maintrac skulle informationen kunna lämnas ut till myndigheter automatiskt.
Men på kvällen efter att Bahnhof skickat varningen svarade Maintrac genom att skicka en skrivelse med hot om rättsliga åtgärder.
”Grovt förtal”
I brevet från Maintrac till Bahnhof står bland annat:
”Bahnhof har offentligt gått ut och grovt förtalat Maintrac och även svenska stadsnät där ni påstår att vi sysslar med olaglig verksamhet.”
Maintrac kräver en offentlig ursäkt och avslutar:
”Eventuella rättsliga åtgärder gentemot er är helt beroende av ert fortsatta agerande.”
Men Jon Karlung, vd på Bahnhof, svarar att utskicket innehöll viktig information för konsumenterna:
– Om stadsnäten i Sverige börjar datalagra hos tredje part, så måste våra kunder få ta ställning till det. Vi påstår inte att Maintrac gör något olagligt. Men de har själva sagt att de erbjuder automatisk hantering, och det tycker vi är fel. Lagen kräver inte det.
”Användarna är gisslan hos tredje part”
Efter kritiken valde Svenska Stadsnätsföreningen att redan nästa dag ändra Maintracs uppdrag. Nu kommer IP-adresserna som finns lagrade hos Maintrac inte att lämnas ut automatiskt till polisen och andra myndigheter.
– Men faktum kvarstår att våra kunder är gisslan hos tredje part, säger Jon Karlung. Det ger en ökad osäkerhet. Bahnhof har en lång historia av att hantera alla förfrågningar från myndigheter manuellt, vilket många av våra användare uppskattar. Stadsnäten blandade in Maintrac utan att vara tydliga med konsekvenserna.
Han själv är inte imponerad av Maintracs agerande:
– När de får kritik reagerar de genom att samma kväll hota med domstol för ”grovt förtal”. Den brottsrubriceringen existerar ju bara för privatpersoner, inte företag. Deras agerande inger knappast förtroende. Ska de ha hand om känsliga uppgifter för hundratusentals surfare?
”Risk med utomstående bolag”
Att blanda in utomstående bolag innebär alltid en risk, understryker Jon Karlung:
– Vi har i olika sammanhang varnat för att datalagaring kan göra att uppgifterna hamnar i fel händer. Ja, nu sker ju det! De hamnar i Maintracs händer. Risken ökar att informationen läcker ut eller missbrukas om den lagras på flera ställen. Ingen teleoperatör är immun mot risker, men då har kunden i alla fall själv en ärlig chans att bedöma risken hos just den operatören.
Redo för rättsprocess
Sammanfattningsvis ångrar inte Jon Karlung att Bahnhof skickade ut varningen:
– Vi var tvungna att som ren konsumentupplysning berätta hur det låg till för kunderna. Och det är detta vi gör i vårt nyhetsbrev. De här frågorna måste ut i ljuset.
Nu väntar han på att se om Maintrac gör allvar av sina hot.
– Vi är redo att ta fighten för integriteten på alla sätt, det har vi gjort förr. Om Maintrac vill ha en rättsprocess, så får de en rättsprocess.
Pressmeddelande från Bahnhof 2013-11-26
Kontakt: Jon Karlung, vd, 076-111 01 60
Brahnof Press Release pdf:
Release
Source:
http://news.cision.com/se/bahnhof/r/varnade-for-overvakning--hotas-av-stamning,c9503871
No comments:
Post a Comment